4 juni 2017

Samarbete ska rädda räddningstjänsten

Räddningstjänsten Söderåsen är på väg att sugas upp i ett större förbund.

Lyssna: Räddnigschef: "Det är vettigt att samverka mer"

Åstorp och Klippan är för små för att ha en egen räddningstjänst. Det menar politikerna i räddningsnämnden, som föreslår ett samgående med Helsingborg och Ängelholm.

I ett och ett halvt år har man utvärderat vad det skulle ge att överge Räddningstjänsten Söderåsen - som i dagsläget utgörs av Åstorp och Klippan - för samarbetsförbundet Skåne Nordväst.

På det senaste räddningsnämndsmötet beslöt politikerna att gå vidare i det arbetet.

Om politikerna i respektive kommunstyrelse håller med, innebär det att Åstorp och Klippan kan ingå i det betydligt större räddningstjänst Skåne Nordväst från och med början av nästa år.

I så fall skulle Åstorp och Klippan ingå i samma räddningsorganisation som Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga.

– Jag ser fördelar med samverkan och det är nog vettigt att göra det mer i framtiden, säger Staffan Winstedt, räddningschef i Åstorp och Klippan.

Enligt Winstedt har kraven på räddningstjänsten stegrats på senare år. Bland annat finns större krav på ren formalia, på att ha särskilda kompetenser och genomföra utbildningar - saker som han tror kommer att underlättas om räddningstjänsterna ingår i en större organisation.

Men vad kommer ett sådant samgående betyda för de boende i respektive kommun? Kommer en flytt av ledningen till Helsingborg innebära att det tar längre tid att få hjälp i skarpt läge?

Räddningschef Staffan Winstedt menar att ingen, varken i Åstorp eller Klippan, ska märka någon skillnad.

– Inledningsvis kommer det inte bli några förändringar, den räddningstjänst som finns i dag kommer ju att finnas kvar på samma sätt. Sedan vad som händer om tio år och hur räddningstjänsten ser ut då, rent geografiskt, det kommer kanske förändras.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com