25 juni 2017

Rekordmånga händelser på domstolarna

Malmö tingsrätt.

Lyssna: Chefsrådman: "Det har blivit en tuffare arbetsmiljö"

Antalet rapporterade händelser på domstolarna i Skåne var rekordhögt förra året med 138 fall av hot, våld och beslag av farliga föremål.

Knivar som beslagtas i säkerhetskontrollen är det överlägset vanligaste.

– Det är en väldig skillnad i arbetsmiljön från när jag började som domare i mitten av 90-talet, det har blivit mycket tuffare. Den permanenta säkerhetskontrollen gör att vi känner oss trygga i vår arbetsmiljö och den är inget som vi skulle kunna tänka oss vara utan idag, säger Lennart Strinäs, chefsrådman på Malmö tingsrätt som är den domstol som haft flest incidenter.

Under det gångna året rapporterades 138 incidenter från Skånes domstolar. Året före låg siffran på 124 och året tidigare på 81. Ystad tingsrätt och Hässleholms tingsrätt är de domstolar med minst antal incidenter, medan tingsrätterna i Malmö och Helsingborgs toppar listan.

Nyligen tog regeringen emot en utredning om stärkt ordning och säkerhet i domstol, där det bland annat föreslås att åhörare ska kunna hänvisas till en sidosal istället för att följa förhandlingen i rättssalen. Det föreslås även att ordförande ska kunna visa ut störande personer, inte bara från rättssalen utan också från domstolsbyggnaden.

Det skulle kunna stärka säkerhetsarbetet på sikt, säger Lennart Strinäs som välkomnar förslagen som nu ska ut på remiss.

– Ibland är det så att en åtalad har med sig kompisar som kan upplevas som hotfulla för vittnen och målsägande. I dessa situationer är detta en ändring som skulle vara välkommen, säger han.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com