26 juni 2017

Patient: Det går att smuggla ut hur som helst

På Solstenen finns just nu 94 personer inskrivna, berättar Kristina Inghardt, verksamhetschef.

Lyssna: Nathalie, 24 "I dag ser jag ljust på livet"

LARO-mottagningar kritiseras för att droger läcker ut på gatan. Men den privata mottagningen Solstenen tycker att man har ett tillräckligt kontrollsystem.

Klockan är strax efter 10 den här tisdagen och en klunga människor står och röker på gatan utanför den låsta glasade porten som leder fem våningar upp till Solstenen i centrala Helsingborg.

Det är ingen som vet exakt hur många som totalt får vård mot sitt missbruk på stadens fem LARO-mottagningar eftersom kravet på bistånd försvann 2014. På Solstenen har man just nu 94 personer inskrivna i programmet. Kristina Inghardt, enhetschef sedan tre år tillbaka, visar runt i den privata mottagningen som är inhyst på två plan.

Först var det ett helvete att flytta hit. Jag var väldigt rädd att jag inte skulle få medicin och den första tiden bo vi i husvagn. 

Förutom medicinering erbjuder man patienterna KBT, mindfulnesskurser och färdighetsträning. Kristina Inghardt känner igen kritiken om läckage, men upplever inte att det är ett problem på Solstenen.

– Vi har byggt ett kontrollsystem där vi ringer in patienter som kommer mer sällan så de kommer in och visar sina mediciner och lämnar tillbaka returflaskor.

Nathalie Zunko är 24 år och har varit inskriven vid Solstenen i drygt ett år. Efter många års tungt heroinmissbruk flyttade hon och hennes kille ner från Hudiksvall. I Helsingborg hade de hört att hjälp fanns åt båda.

Men enligt Nathalie Zunko blev Solstenen vändpunkten.

– De tog emot oss med öppna armar. I dag har vi varit drogfria väldigt länge, har lägenhet och en liten hund. Jag ser ljust på tillvaron och vill börja plugga till socionom.

Nathalie Zunko besöker Solstenen varje dag. Kritiken om läckage av droger har hon hört talas om och hon tror att det är svårt att sätta stopp för den.

– Många säljer sin medicin men är man tillräckligt motiverad så går det att sluta. Hur hård kontroll man än har så är det svårt att stoppa. Man kan smuggla ut hur som helst.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com