7 juni 2017

Misslyckandet får eget museum

Den svenska plastcykeln Itera på Museum of Failure.

Lyssna: Misslyckanden är lärandets berättelse

Uppfinningar som gjort fiasko ställs nu ut på nya Museum of Failure i Helsingborg som öppnar idag den 7 juni.

Här finns skandalkirurgen Macchiarinis konstgjorda luftstrupe, den strömförande ansiktsmasken och sjuttio andra innovationer som havererat.

Curatorn och organisationspsykologen Samuel West står bakom Museum of Failure och har samlat såväl svenska som internationellt misslyckade innovationer.

Han vill inte glorifiera misslyckandet, utan vill istället undersöka vad som gick snett för uppfinningen.

Hey, låt oss kolla på dom och lära av misslyckandets berättelse. 

På Museum of Failure står den svenska plastcykeln Itera, som tillverkades i Vilhelmina under tidigt 80-tal. Cykeln fick stor uppmärksamhet, men visade sig vara skranglig och lanseringen misslyckades totalt.

Ett likande öde gick Google Glass till mötes, vars digitala fönster på näsan aldrig blev någon hit.

Museet visar också flera exempel på företag som missade det digitala tåget. Facits elektriska räknemaskin gick i graven tillsammans med det tidigare så framgångsrika svenska företaget.

Den amerikanska kamerafilmtillverkaren Kodak tog visserligen fram en digital kamera på 90-talet, men valde i stort att satsa på den gamla fototekniken, med känt resultat.

Misslyckanden tycks ha en stark dragningskraft och Museum of Failure har redan lockat tevebolag och journalister från hela världen.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com