22 juni 2017

Här är de största vattenslukarna

Kristianstad ligger i Vattenriket, men det är samtidigt dragkamp om vatten.

Lyssna: Geologen Linda Randsalu: Jag tycker att alla borde spara

En dragkamp pågår om vattnet mellan jordbrukare, hushåll och fabriker, som är stora vattenslukare.

I Sverige väntar risken för den värsta vattenbristen på 100 år i sommar. Det varnar SMHI, Livsmedelsverket och sju andra myndigheter för.

Jag tycker att alla borde spara.

Kristianstad har norra Europas största grundvattentillgång och är därför förskonat från vattenbrist. Men Kristianstad omges också av stora vattenslukare.

– Vi sitter ju på norra Europas största grundvattenmagasin. Så vatten finns det. Problemet är bara att ju mer vatten vi tar ut, desto mer vatten sugs det ner och desto större blir sårbarheten. Desto mer risk är det att vi får med oss saker uppifrån som vi inte vill ha ner i vattnet, föroreningar och liknande. Vi har också en risk att få in saltvatten längs kusten och det vill vi ju inte heller, säger Linda Randsalu, som är grundvattenplanerare på Kristianstads kommun.

Miljontals kubikmeter

Efter Malmö, Helsingborg, Lund, Kristianstad och de andra kommunerna med flest invånare i länet, är enskilda industrier och jordbruk de största vattenslukarna. Scan, Absolut och Lyckeby i Kristianstad är industrierna med högst vattenförbrukning i Skåne.

Av jordbruken är det Åhus Grönt som använder mest, med en förbrukning på över en miljon kubikmeter vatten om året.

– Jag tycker att alla borde spara, säger Linda Randsalu.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com