14 juni 2017

Färdigbehandlade patienter ska hem snabbare

Patienten Mesuda Dobraca och undersköterskan Sussi Nilsson.

De skånska kommunerna betalade förra året sammanlagt 8,3 miljoner kronor till Region Skåne för utskrivningsklara patienter som låg kvar på sjukhusen längre än fem dagar. Vid årsskiftet väntas kraven skärpas.

– Hej, nu kommer vi, säger undersköterskan Sussi Nilsson, när hon besöker Mesuda Dobraca i Helsingborg.

Mesuda Dobraca jobbar inom hemservice och har fått ett svårt benbrott efter att ha cyklat omkull på jobbet. I tre veckor låg hon på lasarettet i Helsingborg och opererades två gånger. Nu har hon varit hemma i ungefär en vecka men får inte stödja på benet. Under ett par, tre veckor får hon hjälp av hemtagningsteamet.

– Det var en lättnad, för jag har varit jätteorolig för hur jag ska klara mig hemma. Jag vet att min man ställer upp, men han har också sin diabetes och högt blodtryck, så jag vet hur det är om han blir orolig. Jag känner mig säkrare, för jag vet att man kan ringa om något händer, säger hon.

Kommer hem snabbare

Tanken med hemtagningsteamet som startade i början på april är att snabbare kunna ta hand om patienter som är färdigbehandlade på sjukhus och som under en period behöver extra hjälp av kommunen. Samtidigt har kommunen dragit ner på antalet korttidsplatser.

I dag är det vanligt att patienter i Skåne, oftast äldre och multisjuka,  ligger kvar i flera dagar i väntan på hjälp. Från femte dygnet får kommunerna betala Region Skåne runt 5 000 kronor för varje dygn som patienten ligger kvar. För psykiatrin gäller 30 dagar.

En enkät som P4 Malmöhus har gjort visar att 17 av Skånes 33 kommuner förra året fick betala för att man inte lyckades ta hem patienter i tid. Sammanlagt handlade det om 8,3 miljoner kronor, och Malmö stod för nästan fyra av dem. Helsingborg betalade ungefär 1,2 miljoner kronor.

Slipper en extra flytt

Niklas Sommelius, som är stabschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg, säger att fördelen med hemtagningsteamet inte bara är ett snabbare omhändertagande.

– Fördelen är att de flesta personer vill hem till sin säng och sin tv-soffa. Att flytta en individ till exempelvis ett korttidsboende innebär en flytt till, när man väl ska komma hem.

Det kanske känns lite jobbigt att flyttas från slutenvård till sitt hem, men på sikt tror jag att de flesta vill hem.

I morgon väntas riksdagen besluta om en ny lag som tvingar kommunerna att betala för utskrivningsklara patienter redan efter tre dagar på sjukhus i stället för fem. Syftet är att minska antalet patienter som ligger kvar i onödan. Samtidigt ska det bli tydligare hur processen ska gå till, vilket skärper kraven även på sjukhusen och vårdcentralerna.

Vill ligga i framkant

Förra året klarade bara sju skånska kommuner tredagarsgränsen som kommer gälla från årsskiftet. Då kommer till skillnad från i dag även helgdagar räknas. Helsingborgs snittid var förra året 5,5 dygn, men det ska hemtagningsteamet ändra på.

– Vår målsättning är att komma ner i tre dagar under hösten. Vi måste ligga i framkant och kan inte sitta och vänta på att den nya lagen kommer första januari, säger Niklas Sommelius.

Mesuda Dobraca, som får hjälp av hemtagningsteamet, är nöjd och tacksam.

– Jag kan inte hitta ord för hur tacksam jag är. Det är inte bara att man ska hjälpa med vården, utan det är också att hitta vänliga ord till folk, säger hon.

Tryggare hemma

Undersköterskan Sussi Nilsson är en av ett femtiotal anställda i teamet. Där jobbar även bland annat sjuksköterskor, arbetsterapeuter, sjukgymnaster och biståndshandläggare.

– En del patienter är vi bara två gånger om dagen hos, och andra har kanske sex besök, säger Sussi Nilsson.

Vad ser du som fördelarna med att ni har det här hemtagningsteamet nu?

– Det blir tryggare hemma, och vi har lite mer resurser och tid att lägga ner i början, som vi sedan kortar av, så att de kan gå över till hemvården. Oftast funkar det, för då har de hunnit bli trygga och lite mer självständiga och kan sköta sig själva.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com