13 juni 2017

Färdigbehandlade patienter blir liggande

Överläkaren Anne Ekdahl och enhetschefen Camilla Malm på står på den plats i korridoren, där det är vanligt att det ligger patienter.

Lyssna: Enhetschef: "Vi hamnar i etiska dilemman"

Förra året upptogs åtta procent av skåningarnas tid på sjukhusen i Skåne av patienter som egentligen var färdigbehandlade. I snitt låg patienter som väntade på insatser från kommunerna kvar i fyra dagar på sjukhusen.

På den geriatriska akutvårdsavdelningen på lasarettet i Helsingborg är det här ett stort problem.

– Det medför att vi får överbeläggningar, och det har vi väldigt ofta. Jag tror att över 90 procent av dagarna har vi patienter i korridoren, och det är en högst olämplig, patientosäker och otrevlig sängplats, säger överläkaren Anne Ekdahl.

Hon visar platsen i korridoren, där det är mer regel än undantag att det ligger en patient från Gava, den geriatriska akutvårdsavdelningen, och en från njuravdelningen, även om det just den här dagen är tomt. Gava har ordinarie sängplatser till åtta äldre patienter.

– Vi har en medelålder på 85-86 år, och ofta har de många sjukdomar samtidigt. De vanligaste diagnoserna är en blandning av hjärtsvikt, infektioner, mycket kroniska lungsjukdomar och det kan även vara cancersjukdomar, säger Anne Ekdahl.

De flesta av avdelningens patienter som behandlats färdigt på sjukhuset behöver antingen plats på korttidsboende eller extra hjälp i hemmet under en period. Under den tid det tar för kommunerna att ordna insatsen och göra en så kallad samordnad vårdplanering tillsammans med sjukhuset och primärvården blir patienten liggande kvar i sjukhussängen.

P4 Malmöhus har tittat på hur snabbt de skånska kommunerna lyckades ta hem sina utskrivningsklara patienter förra året. Snabbast gick det i Skurup, där medeltiden var två och en halv dag, och längst tid tog det i Helsingborg. Där togs patienten hem efter i snitt fem och en halv dag. Det här får konsekvenser.

– Vi behöver ta upp patienter från akuten, så det är mycket ringande från vårdplatskoordinatorn för att höra om vi ändå inte har någon som kan åka härifrån. Då har vi inte det, och det blir många onödiga samtal. Anhöriga undrar också hur länge patienterna ska ligga kvar, för det blir ju extra vårddygn här. Det är inte bra för de här sköra patienterna, för de kan få en smitta av andra under tiden som de är här, säger sjuksköterskan Lisbeth Martinsson.

Enligt de skånska sjukhusens inrapporterade siffror användes över 70 000 vårddygn förra året av patienter som egentligen inte behövde sjukhusvård längre, och det motsvarar åtta procent av skåningarnas samlade vårddygn. Lisbeth Martinsson upplever att bristande kommunikation med kommunerna är en av anledningarna till att många vårdtider blir längre än nödvändigt.

– Vi har upplevt att systemet blivit trögare och trögare. Vi får inte besked på vårdplaneringstider och frågor som vi ställt. Kommunikationen i det här systemet som ska fungera mellan sjukhus och kommunen har havererat här på slutet, säger hon.

Men är det alltid kommunens fel att det blir fördröjningar i detta?

– Nej, det är det säkert inte. Vi kanske också missar detta på grund av att det är jäkt och stress med de här patienterna.

Bristen på vårdplatser på lasarettet i Helsingborg är stor, och det är vanligt att patienter får övernatta på akutmottagningen. Därför flyttas en del av de färdigbehandlade patienterna till vårdhemmet Sommarsol i Vejbystrand, där sjukhuset köper platser i väntan på att kommunen ska ta över. Det här pusslandet nöter på personalen.

– Vi måste ständigt och jämt hantera situationer, där vi hamnar i etiska dilemman, där det är svårt att avgöra vem som är mer viktig än någon annan. Och våra multisjuka äldre måste åka omkring på vägarna och flyttas mellan avdelningar, säger enhetschefen Camilla Malm.

Överläkaren Anne Ekdahl säger hej då till en av avdelningens patienter som är redo att lämna, och direkt efter åker hon ner till akuten för att hämta upp en ny patient till den tomma vårdsängen. Hon säger att det pressade läget påverkar alla.

– Jag ska erkänna att man ibland så gärna vill hjälpa till att ta patienter från akuten, för man vet att det är ännu sämre där än här på avdelningen, att man pressas till att säga att en patient är utskrivningsklar innan de riktigt är det. Vi vet också att det i regel tar ganska lång tid innan patienten kommer hem. Det här är inte bra för förtroendet mellan oss och kommunen, och vi behöver resa en väg tillsammans, säger Anne Ekdahl.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com