18 april 2017

Snart kan arabiska ge meritpoäng i Helsingborg

Lyssna: Socialdemokrat: Ger jämlika förutsättningar

För att göra det lättare för elever med annan bakgrund att komma in på attraktiva universitetsprogram tänker Helsingborg satsa på att låta arabiska, dari och vietnameiska få status som moderna språk precis som tyska och franska.

– Det är en rättvisefråga helt enkelt. Det finns inget motiv att en del elever ska läsa fyra språk och andra tre för att få samma möjligheter, säger socialdemokraten Ola Möller vars parti ligger bakom förslaget.

Moderna språk ger meritpoäng när man söker attraktiva utbildningar, och därför skulle det vara en fördel om elever kan räkna in poängen för sitt hemspråk istället för att läsa ytterligare ett språk, påpekar han.

Förslaget kommer alltså från Socialdemokraterna, men får stöd också av borgerliga partier.

– Fantastiskt, tycker Ola Möller.

I full skala skulle den nya satsningen i Helsingborgs gymnasieskolor kunna gälla från hösten 2018. Men redan nu har en del startat förberedelserna - det gäller ju exempelvis att hitta kompetenta lärare.

– Att vi börjar just med de här tre språken beror på att de är störst, framhåller S-politikern. Men på sikt vill vi gå vidare till fler språk.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com