29 november 2016

Skånsk moderat kritiserar kommuner i Stockholm

Patric Åberg (M), kommunalråd i Östra Göinge.

Lyssna: "Måste bli slut på daltandet med Stockholm"

Två moderatstyrda kommuner i Stockholm - Täby och Ekerö - har stoppat inflyttningen av nyanlända trots att de inte uppfyllt lagens krav på mottagande. Nu kommer kritik från partikamrater.

Deras agerande är osolidariskt, säger Patric Åberg, kommunalråd i Östra Göinge.

– Jag tycker att det är olyckligt, det sänder dåliga signaler till övriga kommuner. Östra Göinge är en kommun som kämpar och sliter med att lösa det uppdrag vi har fått och så finns det andra som väljer att komma undan. Just nu gäller det att alla måste hjälpa till i det svåra läget, för alla har samma bekymmer, säger Patric Åberg.

Många kommuner vittnar om svårigheterna att skaka fram bostäder till de nyanlända som staten anvisar och hittills har två kommuner meddelat att de helt slutar med ta emot nyanlända med motiveringen att de saknar bostäder. Det är Ekerö och Täby, som båda ligger i Stockholms län och har moderat styre.

Deras beslut drabbar andra kommuner, säger Patric Åberg.

– Till exempel finns det kommuner som har många asylanläggningar, där fastnar nu människor med uppehållstillstånd. De kommunerna tvingas då ge till exempel ytterligare skola till de barnen som går där.

Patric Åberg är också arg på moderatledningen, som förra veckan uttryckte förståelse för de revolterande partikamraterna i de två Stockholmskommunerna.

– Det är lite märkligt därför att man har tidigare inte lyssnat på de kommunerna som jag tillhör och som har påtalat problemen. Det är så att är det inte ett problem i Stockholmsregionen så finns inte problemet, säger Åberg och fortsätter:

– Det måste vara slut på det här daltandet med de kommuner som råkar ligga runt omkring Stockholm.

Moderata kommunalrådet i Vaggeryd Gert Jonsson vill inte kritisera sina partikamrater i Stockholm, men även han anser att kommunerna ska följa lagen, hur tufft det än är.

– Om nu regering och riskdag har beslutat detta, och om jag förstått det hela rätt så var det en rätt bred överenskommelse, då är det de här asylreglerna som gäller. Alla kommuner har ju jobbigt med detta, då får man acceptera den här modellen, säger Gert Jonsson.  

Men alla moderata kommunalråd är inte kritiska mot partikamraterna i Täby och Ekerö. Peter Danielsson i Helsingborg förstår dem.

– Nu kan jag inte exakt hur situationen ser ut hos dem, men jag ser det som ett rop på hjälp och en kraftig signal till regeringen, säger han.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com