20 september 2016

Höganäs och Vellinge i toppen bland företagare

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lyssna: Näringslivschefen i Höganäs: "Vi försöker förenkla"

Den som vill starta företag i Skåne ska helst bo i Höganäs och Vellinge. I alla fall om om en ska tro 60 000 företagare som fått tycka till i en ny ranking.

I dag presenterade Svenskt näringsliv rankingen som visar var i landet det är bäst att starta och driva företag.
I Skåne finns kommuner både i toppen och botten.

Två kommuner i topp fem

Bäst av de skånska kommunerna är Vellinge, på plats 4 i Sverige. Vellinge har legat i topp fem de senaste sju åren.

Höganäs har också gjort bra ifrån sig, enligt Svenskt näringsliv. Kommunen klättrar två platser och lägger sig precis efter Vellinge, på plats 5.

Det finns en politisk enighet om att företagande är viktigt. Vi försöker förenkla för företagare och vi ska växla upp vår besöksnäring. Företag är viktigt för tillväxt och det behöver vi i vår kommun.

Företagare tycker till

I enkäten från Svenskt näringsliv har företagarna har fått tycka till om olika saker - det handlar bland annat om politikernas attityd, vilket utrymme företagande får i offentliga verksamheter, hur företagande presenteras i skolorna, huruvida kommunen konkurrerar med företagen.

Kommunerna har fått betyg i de respektive 18 kategorierna, och betygen tillsammans med statistik från SCB ger kommunerna placeringar nånstans i den 290 platser långa listan.

Sämst i söder

Sämsta skånska kommun enligt rankingen är Simrishamn, som ligger på plats 248 av 290.
Bland annat menar företagarna att tjänstepersoners och politikers inställning till företagande inte är bra i Simrishamn.
Andra skånska kommuner långt ner på listan är Perstorp på plats 211 och Svalöv på plats 190.
Ett utropstecken är Skurups kommun. Skurup ligger visserligen inte i topp, plats 108 blev det i år. Men det är 82 platser högre än förra året.

Stora städer tappar

En trend i årets ranking är att det går dåligt för storstäderna. 
Lund gör ett rejält tapp, ramlar ner 62 placeringar och ligger nu på plats 134. Malmö tappar 48 placeringar och lägger sig på plats 153.
Helsingborg tappar visserligen 15 platser - men placerar sig ändå betydligt högre, på plats 44. 
Orsaken till att storstäderna backar är enligt Svensk näringsliv bland annat att företagen tycker att de större kommunernas verksamhet ofta tränger undan den privata verksamheten.

Men hur viktig är då rankingen för kommunerna? Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef i Höganäs tycker både och:

Man kan ju alltid fundera på vad en mätning betyder, det finns ju så många olika rankingar. Men vi tar det ändå som ett kvitto på att det jobb vi gör med att förbättra företagsklimatet har gett resultat. Det syns, och det är kul.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com