16 augusti 2016

Tåget ska lyfta Marieholm

Lyssna: Markägare: "Folk slipper vara beroende av bil"

För första gången på över 35 år kommer de som bor i Marieholm kunna ta tåget och Eslövsborna få ett direkttåg till Helsingborg när Trafikverket rustat upp Marieholmsbanan mellan Eslöv och Teckomatorp.

Den nylagda rälsen riktigt blänker i solen och arbetet med att bygga perrongen håller på för fullt en bit bort. Den här banan har de senaste åren bara använts i nödfall som för att leda om tågen när det blir störningar. Från och med i vinter trafikeras banan av två pågatåg i timmen åt vardera hållet mellan Malmö och Helsingborg.

Tomas Persson som sålt en bit av sin mark för att ge plats åt den nya station som håller på att ta form håller koll på arbetet.

– ­Det ska bli väderskydd för perrongen som ska byggas här, berättar han och pekar mot en hög med grus.

Det här blir centrum i byn igen som det var förr. Folk slipper vara beroende av bil och buss. Det kommer säkert locka hit fler.

I Marieholm, som ligger en mil från Eslövs tätort bor i dag 1 600 personer. Här finns en mataffär, en mack, en leksaksbutik och en F-6 skola. Nu när tåget rullar in smider Eslövs kommun nya planer.

Ett nytt bibliotek har just öppnat och en ny översiktsplan med möjlighet att bygga nya bostäder håller på att ta form och för Michel Harding som driver restaurang i byn har affärerna redan börjat blomstra med Trafikverkets personal som ska mättas.

– Ja, här är full fart när de som bygger järnvägen kommer och vill ha lunch. De jobbar hårt och behöver rejält med mat, säger han och skrattar.

Fastighetspriserna börjar redan skjuta i höjden. Det kommer att byggas nytt och folk skriker ju efter bostäder i närheten av Lund.

Tillbaka uppe vid stationshuset stöter jag på Gillis Högberg som bott större delen av sitt 80-åriga liv i Marieholm och väntat länge på det här.

– Jo, det blir på tiden. Jag flyttade hit på 70 talet och då fanns det tåg här med stins och allting. Nu kan jag snart ta tåget igen och åka runt till Helsingborg, Trelleborg, åka vidare till Tyskland eller ta tåget till Stockholm. Det blir fint det. När det är färdigt.



...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com