17 augusti 2016

De allt fler butiksrånen sprider rädsla

Avspärrning efter ett tidigare butiksrån i Malmö.

Lyssna: Råndrabbad: Vad ska man göra?

Många butiker i Malmö och Helsingborg har den senaste tiden utsatts för väpnade rån. Och det gör personalen otrygg och rädd. 

Xuan Lei arbetar i butiken på Lönngatan och har tidigare blivit utsatt för rån. Hon beskriver sin arbetsplats som otrygg.

– Jag är mycket rädd för att jobba ensam. Det är nervöst. Så fort det kommer en kund så slår hjärtat.

Det är inte första gången som den lilla livsmedelsbutiken på Lönngatan blir utsatt för rån. Xuan Lei har hunnit tappa räkningen under de tjugo år hon stått i affären, men uppskattar att det skett minst fem gånger. Den oro och nervositet hon känner på jobbet har gett henne sömnsvårigheter.

– Jag vet inte hur jag ska leva, hur jag ska fortsätta. Men jag måste jobba, vad ska man göra? Vi har larm och videokameror som spelar in.

Även hamburgerkedjan Max har i Malmö och Helsingborg på kort tid blivit utsatta för väpnade rån av en ensam gärningsman. Mattias Faddersson, restaurangchef på Max i centrala Helsingborg, säger att det är tredje gången som hans matservering blir rånad, trots att det inte finns några stora mängder kontanter där.

– Det kom in en man med pistol och tilltvingade sig pengar. Han fick bara med sig en liten summa. Men alla Max-restauranger har bytt ut alla kassaskåp till tidsstyrda. Så det finns knappt några pengar att ta. Det är ingen idé att råna oss.

Antalet butiksrån per år går i vågor och 2016 ser just nu ut att bli ett år med relativt många rån mot butiker. Hittills har det i Skåne skett 97 stycken, vilket är lika många som under hela 2014, och Malmö står för en tredjedel av dem.

Men även om den här typen av brott nu verkar bita sig fast på en hög nivå är det inte ett område som Polisen prioriterar, förklarar Håkan Persson som är förundersökningsledare på lokalpolisområde Söder i Malmö. Ändå har butiksrån en förhållandevis hög uppklarningsprocent, runt 30 procent.

Enligt Håkan Persson kan butiksägare hjälpa Polisen och sig själva, med några särskilda försiktighetsåtgärder.

– Det är om man kan skaffa övervakningskamera och larm, att inte ha så mycket kontanter i butiken och om man säljer telefonkort och cigaretter så ska man ha dem inlåsta.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com