11 juli 2016

Svängigt när Elfsborg vann

HIF:s Mikael Dahlberg mot Elfsborgs Marcus Rohdén.

Lyssna: Mikael Dahlberg, Helsingborg: ”Matchen är tung”

Elsfborg besegrade spökarenan Olympia och slog Helsingborg med 4-2 efter att tagit ledningen med matchens första mål före pausen. Hemmalaget brände en jättechans att kvittera på övertid.

Radiosportens Gunnar Brink utser lagens lirare:
Helsingborg: Andreas Landgren
Elfsborg: Simon Lundevall

Med massor av insläppta mål (25) under våren hade Helsingborg jobbat under uppehållet i allsvenskan för att täta defensiven. Nu testades kunskaperna i skarpt läge. Men på slutet av första halvlek rasslade det ändå till bakom HIF-målvakten, Elfsborg tog ledningen med 1-0 efter en snabb kontring som Lasse Nilsson avslutade. Elfsborgs tredje avslut på mål före pausen, hemmalaget hade bara ett.

Men sakernas tillstånd ändrades. Snabbt och elegant. Domaren hade knappt blåst i gång andra halvlek, då Mikael Dahlberg stötte in 1-1 på passning från den flinke danske kantspringaren Martin Christensen. Och hör och häpnaâ?¦ tio minuter senare nickade Jordan Larsson in 2-1 för hemmalaget. En kopia av pappa Henriks flygande nick mot Bulgarien i EM 2004. Hela Olympia jublade utom den lilla supporterskaran Guliganer, Elfsborgs gulsvarta följe. Men Jordans flygande nickmål kostade. Han grimaserade illa och tog sig åt axeln och byttes ut.

Helsingborg var på hugget. Men glömde sig åter bakåt. Marcus Rohden fick stå omarkerad och drog in världens kanon från en punkt strax utanför straffområdet. Kvitterat till 2-2. Och Elfsborg tog ledningen med 3-2 efter en ny kanon, nu från Anders Randrups fot. Även han helt omarkerad just utanför straffområdet.

Ledningen stod sig, Elfsborg, som även hann med att göra ett 4-2-mål i slutsekunderna, tog tre tunga poäng på en arena där laget haft svårt att vinna i många år.

Helsingborg-Elfsborg 2-4 (0-1)

0-1 Lasse Nilsson (36), 1-1 Mikael Dahlberg (48), 2-1 Jordan Larsson (58), 2-2 Marcus Rohdén (67), 2-3 Anders Randrup (78), 2-4 Simon Lundevall (90).

Varningar, Helsingborg: Anton Wede. Elfsborg: Jesper Manns.

Domare: Kaspar Sjöberg, Malmö.

Publik: 7 231.

Helsingborg (4-4-2): Tomer Chencinski - Andreas Landgren, Peter Larsson, Fredrik Helstrup, Adam Eriksson - Lalawele Atakora (Alexander Achinioti-Jönsson 84), Draijan Bojanic, Johan Mårtensson (Anton Wede 12), Martin Christensen - Mikael Dahlberg, Jordan Larsson (Tyrell Rusike 61).

Elfsborg (4-2-3-1): Kevin Stuhr Ellegaard - Jesper Manns (Anders Randrup 61), Jon Jönsson, Joakim Nilsson, Adam Lundqvist - Marcus Rohdén, Viktor Claesson - Simon Hedlund (Per Frick 84), Viktor Prodell, Simon Lundevall - Lasse Nilsson (Henning Hauger 76).