13 juli 2016

Slut med dålig lukt och larver i soporna

Ett fluglock har monterats på kärlet för matpåsarna för att stänga inne lukt och hålla flugor borta.

Lyssna: Anette Bengtsson: "Underbart, vi slapp larverna helt"

Renhållningsbolaget NSR i Helsingborg är just nu i färd med att placera ut så kallade fluglock i tiotusentals soptunnor runt om i kommunen. Detta för att minska problem som dyker upp så fort sommarvärmen kommer.

Efter flera år av klagomål från NSR:s kunder på dålig lukt och att det bildas fluglarver i matavfallskärlen, har nu NSR börjat montera fast så kallade fluglock i sina soptunnor.

Fluglocket är framtaget av en lokal uppfinnare och gör helt enkelt att det blir tätslutet. Lukten stannar på insidan av soptunnan och flugorna blir kvar på utsidan. Sammanlagt ska 15000 villahushåll få ett fluglock monterat i sin soptunna. Däremot får Bjuv, Åstorp, Höganäs, Ängelholm och Båstad klara sig utan locket.

Anledningen är att matavfallet i de här kommunerna inte slängs i ett separat kärl i soptunnan, vilket är fallet i Helsingborg.

– Därför går det inte att montera ett lock på de soptunnorna, förklarar Angelika Blom som är avfallsstrateg på NSR i Helsingborg.

I juni började NSR att montera ut fluglocken och arbetet beräknas vara klart i oktober i år.

Anette Bengtsson från Helsingborg var en av flera som fick testa locket redan förra sommaren.

– Det var underbart. Vi slapp doften och larverna blev vi av med.


  

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com