13 juli 2016

Kostsamt när skåningar föder i Halland

Hanna Jonkman valde att föda sitt tredje barn i Halmstad.

Lyssna: "Personalen var närvarande hela tiden"

Region Skåne betalar varje år miljontals kronor för köpt förlossningsvård till Region Halland. Orsaken är att fler skånska kvinnor än tidigare föder i Halmstad istället för vid skånska sjukhus.

– När jag blev gravid tredje gången pratade jag lite med vänner, och jag har flera vänner som har gjort likadant. De har fött första barnet i Helsingborg och andra gången har de valt Halmstad, säger Hanna Jonkman från Ängelholm.

Rekommendationer drar

Det verkar vara andras rekommendationer och ens egna tidigare förlossningsupplevelser spelar roll när man väljer sjukhus. Så var det även för Minnea Janver i Munka-Ljungby. Vid sin andra graviditet valde hon att föda i Halmstad. Hon upplevde där att hon fick vara delaktig i alla beslut under hela förlossningen. Eftersom hon är nöjd med upplevelsen där har hon rekommenderat andra att förda där.

– Vid rundvandringen där sa personalen att deras chefer prioriterar sin personal och ser till att det finns tillräckligt med folk till att sitta inne hos patienterna, säger Minnea Janver.

De var verkligen närvarande hela tiden vilket kändes bra.

Det är framför allt kvinnor i Nordvästskåne som gör det här valet men den köpta förlossningsvården får Region Skåne betala miljontals kronor för. Bara förra året betalade man närmare fyra miljoner kronor för den köpta vården.

Alla får inte plats

Även om man på förlossningen i Halmstad är glada för att skåningar väljer att föda hos dem så har det höga trycket medfört att man den här sommaren inte kan ta emot alla som vill dit. 

– Den här sommaren är lite tuffare för oss än vad tidigare somrar har varit. Både bemanningsmässigt och belastningsmässigt. Därför kommer vi att prioritera förstagångsföräldrar, säger Annelie Pettersson Noréus, avdelningschef för förlossningen och BB i Halmstad.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com