20 juni 2016

Tron på teatern som förändrande kraft

Teaterregissören Eyvind Andersen har ägnat sig åt sin dröm i 50 år.

Lyssna: "Jag är lite som en fotbollscoach"

Han får svindel av teatermanus och ser arbetet med att sätta upp en föreställning som en inre resa. Regissören Eyvind Andersen berättar om ett yrkesliv fyllt av passion.

Han har spenderat 50 år av sitt liv i teatervärlden. Men Eyvind Andersen vet fortfarande inte varför han dras så starkt till arbetet som teaterregissör.

– Jag kan fortfarande få svindel när jag tänker på att något som inte finns i sinnesvärlden ska bli till en riktig föreställning om bara några månader. Samtidigt finns det en otrolig lust att fördjupa sig i en pjästext.

Kanske är det för att det finns en kollektiv bersusning i arbetet med att sätta upp en teaterföreställning, menar han. Alla medverkande delar hopp och ingivelse. Ofta upptäcker Eyvind Andersen nya sidor hos sig själv under arbetets gång.

– Ofta är det svagheter, som ju på något sätt kanske har betydelse för det färdiga arbetet.

I många år stod han och den prisbelönte författaren Henning Mankell varandra nära, både privat och som arbetskamrater. Bland annat arbetade de tillsammans med Teater Avenida, den ensamble som Mankell startade i Maputo i Moçambique. Det är snart ett år sedan författaren gick bort.

– Det är en stor förlust, vi saknar honom allesammans. Men Teater Avenida kommer att drivas vidare. Jag hoppas vi får till stånd ett gästspel i Sverige nästa sommar.

Sedan 2008 är Eyvind Andersen regissör för Stumpenensamblen i Helsingborg. Det är en teatergrupp som inte är som andra. Den startades för 15 år sedan efter en konferens om hemlöshet i Helsingborg. Till en början var de medverkande människor med erfarenhet av hemlöshet eller missbruk. Det gjorde ensamblen speciell, menar Eyvind Andersen.

– Nån i Stumpen brukar säga att "vi lider av både inre och yttre hemlöshet". Så den här teatern betyder mer än någon annan teater. Att stå på en scen och få en strålkastare på sig, att bli sedd. Det bidrar till att upprätta en mänsklig värdighet.

Verklighetsteater kallar han det. När teater är så bra att det blir en verklighet utöver den vi finns i. Som har möjlighet att förändra oss. Här tänker han specifikt på fria teatergrupper som exempelvis Stumpenensamblen och Moomsteatern i Malmö.

– De har en oerhörd tyng och vikt just nu när vi håller på att forma ett nytt samhälle och uttryck för vad det innebär att leva i den. Det kan vara vägledande för oss.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com