9 maj 2016

Pressmeddelande från Blågröna Helsingborg om snabbspår för boende för nyanlända ungdomar

Blågröna Helsingborg vill införa snabbspår för familjehemsutredningar

De senaste åren har det hänt mycket i vår omvärld. Det stora antal människor som idag flyr från krig och förödelse har vi inte sett sedan andra världskriget, vilket naturligtvis ställer krav även på Helsingborg. Många av de nyanlända som kommit till staden är ensamkommande barn och ungdomar. Idag bor en stor andel av dem på HVB-hem. Blågröna Helsingborg vill att fler av dessa ungdomar ska få möjlighet att istället bo som inneboende i ett vanligt hem. Det är idag svårt att erbjuda familjehem till alla eftersom rekrytering av familjehem är en lång process med omfattande utredningar.

Därför vill Blågröna Helsingborg undersöka möjligheten att erbjuda ungdomar mellan 16 och 18 år en enklare familjehemsplacering som kräver mindre omfattande utredningar.

-       Grundtanken är boende under en begränsad tid, likt en inneboendelösning, för att ungdomarna sedan ska ta steget ut till jobb och självförsörjning. Familjehemsförälderns roll kan ses som en guide in i det svenska samhället.  Om den här typen av boendelösning möjliggörs kan fler nyanlända barn och ungdomar erbjudas en tryggare vardag med bättre boende och bättre förutsättningar för integration, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande

Den långa och omfattande process en familjehemsutredning normalt sett utgör är naturligtvis befogat avseende familjehem till yngre barn som väntas bo i familjen under många år av sin uppväxt, men för de nyanlända ungdomarna är behoven och förutsättningarna annorlunda. De behöver primärt en plats att bo på.

-       Det är ett bra komplement till HVB och stödboende. En enklare utredning behöver naturligtvis göras utifrån att det ska vara ett tryggt och seriöst alternativ till ungdomar i 16-18 års ålder, säger Ann-Christine Borgman (MP), socialnämndens ordförande.


Mer information:
Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, 0732311296
Julia Persson (M), politisk sekreterare, 0732311591
Ann-Christine Borgman (MP), socialnämndens ordförande, 0768819862
Petter Forkstam (MP), politisk sekreterare, 0768703860

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com