29 april 2016

Pressmeddelande från Blågröna Helsingborg - Cykelstaden Helsingborg

Helsingborg har sedan en cykelplan togs fram 2007 arbetat aktivt för att utveckla stadens cykelbanor både vad gäller nya cykelbanor och underhåll av befintliga, i syfte att öka cyklandet. Under den gångna planperioden har cykeln fått en mer central roll i stadsbyggnadsprocessen och cykelsatsningarna har fått utökade resurser. I samband med mål och ekonomi för 2017 ger Blågröna Helsingborg stadsbyggnadsnämnden ett uppdrag att sammanställa de insatser som utförs i syfte att främja cykeltrafik samt att kommunicera dessa för att marknadsföra Helsingborg som en cykelstad.

                - Cykelfrågorna är en naturlig del i stadsbyggnadsprocessen i Helsingborg och vi arbetar strategiskt i syfte att öka attraktionen för cykel som färdmedel i staden, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Under vår, sommar och höst 2016 kommer nya cykelbanor anläggas, bland annat för klimatinvesteringsstöd som staden erhållit från Naturvårdsverkets Klimatklivet för våra strategiska cykelsatsningar.

                - Det nya cykelgaraget vid Knutpunkten tror jag är en viktig pusselbit. En bra cykelstad måste också ha bra möjligheter att ställa ifrån sig cykeln på ett sätt som minimerar risk för stöld och där cykeln inte står i vägen för andra, säger Thomas Rödin (MP), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

                - Vi satsar på att underlätta för helsingborgarna att växla mellan cykel och kollektivtrafik genom att utveckla tillgänglighet och parkeringsmöjligheter för cykel i anslutning till våra kollektivtrafiknoder, säger Christian Orsing.

I ett Öresundssamarbete har Helsingborg med Helsingörs kommun tagit fram en ny gemensam cykelkarta för de två städerna. Nästa steg är att sätta upp vägvisningsskyltar till utflyktsmål i Helsingör i Helsingborg och vägvisning till utflyktsmål i Helsingborg på den danska sidan.

                - Det känns fantastiskt roligt att cykeln får ta mer plats i stadsrummet. Cykeln är ju ett yteffektivt och miljövänligt transportmedel som lämpar sig väl för såväl pendling, träning, turism och frakt, avslutar Thomas Rödin.

Helsingborg är även medlem i Svenska cykelstäder som är ett nätverk för Sveriges främsta cykelkommuner och arbetar strategiskt genom opinionsbildning, kunskapsutbyte och samverkan. Stadsbyggnadsnämndens vice ordförande Thomas Rödin representerar Helsingborg i styrelsen.


För mer information
Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande 0703-01 07 26
Thomas Rödin (MP), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande, 073708 50 96
Julia Persson (M), politisk sekreterare, 0732-311591
Petter Forkstam (MP), politisk sekreterare, 0768-70 38 60

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com