Nu är det jul igen och nu är det jul igen...
En av våra stora mathelger tar nu vid där den största skånska traditionen Gåsamiddagen slutar. Julmat och julsmaker – vad är det? Det är ju givetvis väldigt individuellt. Ska det vara långkål (grönkål) eller dopp i grytan på julbordet? Traditionerna och vad man håller kärt är lika många som de som firar jul. Historiskt sätt finns det lite olika historier om hur saker kom till, men för mig personligen handlar det om vad jag har med mig från min barndom.
I juletid doftar det av kraftiga kryddor, apelsin med nejlika är ett starkt minne. Det sägs att doften är det sinne som är allra bäst på att återkalla känslominnen. Därav tror jag att man har en så stark mattradition till jul. Det är också kul när man får kompromissa med nya traditioner när man till eempel bildar familj. Då håller man extra hårt i sina favoriter på julbordet.
För mig är Brantevikssill bara ett måste. Skulle jag välja en sill, så är det denna rackare som hamnar på bordet. Brunkål och långbakad fläsksida är också två viktiga element till jul som jag tänkte dela med mig av i dag. De kommer att göra succé! Fungerar både på julbordet och som en lunch/kvällsmat. Serveras då med vörtbröd och en trevlig vinteröl. Ost är också ett måste, vällagrad Stillton och pepparkakor = kärlek.
Och massor av kärlek vill vi både ha och ge just till jul.
Jag önskar er en God Jul och ett Gott nytt år och så ses vi nästa år!
Källa: HD.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com