14 oktober 2015

Öresundsförbindelser sätter press på politisk kompromiss

ÖRESUND. I somras sattes nya rekord för trafiken över sundet. Men svårigheten att komma överens om framtida Öresundssamarbete oroar både Öresundsbron och HH Ferries, som sköter färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör. Det skriver nyhetsbyrån Rapidus.

Enligt det senaste budet i de allt mer stormiga förhandlingarna om det framtida Öresundssamarbetet ska Region Skåne ha kommit överens med sina danska motparter om formerna för att stöpa om Öresundskomiteen till Greater Copenhagen & Skåne Committee. Men både Lunds kommun och Malmö stad hotar med att helt ställa sig utanför organisationen.

Utvecklingen är bekymmersam, menar Henrik Rørbæk, chef för HH Ferries.

Som Nytt från Öresund tidigare rapporterat ökade antalet bilar och bussar på färjorna med 4 respektive 12 procent under juli, något som förklarades med väderlekens inverkan.

– Men sommarvädret kan inte vara det enda som styr integrationen i regionen. Vi vill uppmana politikerna att snabbast möjligt fokusera på reellt regionalt samarbete och lägga ner den ofruktbara diskussionen om namngivning och ledning av samarbetet, säger Henrik Rørbæk till Rapidus.

Även för Öresundsbron var sommaren gynnsam. 803.900 fordon passerade över bron i juli, ett nytt månadsrekord. Men vd Caroline Ullman-Hammer önskar även hon ett snabbt avgörande i de segdragna förhandlingarna.

Inrikes– Ingen part i de diskussioner som pågår är ute efter att försämra samarbetet. Man strävar efter att förbättra det, att hitta bra och starka former för hur det ska se ut. Det är enormt viktigt att man tillsammans lyckas med det, säger hon till Rapidus. (NFÖ)

...
Källa: Nytt från Öresund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com