17 september 2015

Högt spel med barns hälsa som insats

Ett högt spel med barns hälsa som insats.

Så kan det som sker i socialnämndens sociala utskott beskrivas.

För det är där som de olagliga besluten att förlänga barn- och familjeutredningar har fattats, sedan de först godkänts av förvaltningen.

Vid 74 tillfällen i år har politikerna, som vi berättade i torsdagens tidning, förlängt utredningar med hänvisning till "arbetsbelastning". Detta är inte ett särskilt skäl enligt socialtjänstlagen.

– Jag har haft ont i magen varje gång. Över att veta att det här barnet inte får hjälp i rätt tid utan får vänta ännu längre, säger Tonka Frodlund (S), vice ordförande i utskottet.

Ändå har hon sagt ja – 74 gånger. Att bryta mot lagen var det minst dåliga alternativet, menar hon.

– Om vi inte hade godkänt förlängningen hade utredningen avbrutits. Då hade det inte hänt någonting kring barnet.

Barn riskerar att fara illa under en lång tid på grund av att utredningarna förlängs utan laglig grund. Detta varnade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för i torsdagens tidning.

Tonka Frodlund uttrycker det ännu mer konkret.

Enligt henne prioriteras ärenden där det föreligger en fara för liv och hälsa. Dessa barn fångas upp och får hjälp. Men barn som "bara" mår dåligt kan få vänta på ett fullgott stöd på grund av de segdragna utredningarna.

– Det kan få allvarliga konsekvenser. Det barnet kan ta sitt liv, säger hon.

Ann-Christine Borgman (MP) är ordförande i det sociala utskottet:

– Jag kan inte säga emot det. Men i de fall vi har kunnat misstänka att det inte är bra att förlänga utredningen, då har vi prioriterat dessa.

I de fall förlängningar gjorts har politikerna försäkrat sig om att inget barn kommer att fara illa, enligt Ann-Christine Borgman. Detta genom att ansvariga utredare har ombetts att göra en fördjupad bedömning.

Sedan säger hon:

– Men hundra procent säker kan man naturligtvis aldrig vara.

Ni utsätter barn för risker?

– Det är naturligtvis det man gör. Men vad är alternativet? Jo att pressa igenom en utredning på fyra månader och då finns det också en risk att kvalitén sjunker, säger Ann-Christine Borgman.

Det bästa alternativet vore väl om ni tillsatte resurser så att man hann utreda i tid?

– Absolut, och det håller vi på med, men vi har inte kommit ikapp ännu, svarar hon och syftar på de extra miljoner som har avsatts till personalförstärkningar på utredningssidan i år och nästa år.

Tonka Frodlund tog i juni upp de olagliga förlängningarna på socialnämndens sammanträde. Hon föreslog att kommunens revision skulle granska saken.

– Då hade revisorerna kunnat säga att så här får det inte gå till. De hade kunnat uppdra åt förvaltningen att utredningarna ska göras i tid, säger hon.

Majoriteten röstade dock ned förslaget.

– Vi såg inte att det skulle förbättra situationen. Man kan inte pressa en organisation att göra ett arbete snabbare och tro att man får fram ett bättre resultat, säger Ann-Christine Borgman.

...
Källa: HD.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com