3 juli 2015

Många överskattar sin simkunnighet

Badvakter vid Scaniabadet i Malmö. Foto: Jon Willén/TT

Lyssna: Livräddare: "Vattenförhållanden kan förändras"

De senaste dagarnas varma väder har inneburit flera tragiska drunkningar i Skåne. Enligt livräddaren Josefin Nilsson handlar det ofta om bristande simkunnighet och att människor underskattar vattnet man badar i.

I går kväll drunknade en sexårig pojke vid Fria bad i Helsingborg och tidigare under dagen hittades en 85-årig kvinna drunknad i Ljunghusen. Två tragiska olyckor och när värmen kommer tenderar olyckorna tyvärr att följa med.

Josefin Nilsson är livräddare och jobbar bland annat på Scaniabadet i Malmö och med i livräddningslandslaget. Hon säger att människor inte tänker på att vattenförhållanden kan förändras.

- Där man tror att det är djupt kan bottnen ha ändrats. Om man då dyker i kan det finnas risk att skada sig. Det kan också handla om att stenar har flyttat på sig.

Vad kan vara extra viktigt att tänka på om man har barn med sig?

- Håll uppsikt över dem. Det kan handla om att titta på sin telefon i fem sekunder och sen är barnen borta ur ens synfält, säger Josefin Nilsson.

Om man känner att man behöver lära sig livräddning, hur bär man sig åt?

– På Ribersborg kommer vi bland annat lära ut livräddning för unga.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com