17 maj 2013

Ya-Ha, så här bra blir maten på Ya-Ha i Helsingborg

Denna gången har Vera med mera och lille plutten varit å våldgästat helt nya Ya-Ha Kök # Barkajpromenaden 2, och som nu huserar i OZ emellans gamla restauranglokaler i norra hamnen i Helsingborg.

Design 
När vi kom utanför så fundera vi allvarligt på om vi har kommit till helt fel ställe. För den gamla muggiga bruna sjöbåtsinredningen var helt som bortblåst, samt för passad till där den verkligen hör hemma i en äkta gammal träbåt som låg precis utanför vid kajkanten och guppa. Nu ser det mer ut som Helsingborgs Hawaii tropical beach som finns ute vid gamla parapeten. Så Ya-Ha kan nog räkna med en stämning av kommunen. För att dem har snott deras design ifrån kommunens tropical beach. Men grönt är de, å skönt är det! - tycker jag som älskar denna finna färg.

Service 
Vi blir mycket välbemötta av en lättsam klausul avslappnad stämning, och nedtryckta vid första bästa fina fönsterbord med havsutsikt direkt när vi kommer in. Men vilket bord har inte havsutsikt på detta stället? Menyn är mycket stor och med stor text som ni ser på bilden. Så jag behöver verkligen inte ta fram mina läsglasögon för att kunna läsa denna. Att det är handikappanpassat på alla sätt och vis för oss dekadenta och dem som är synskade är mycket bra. Plus entrén och toa och är helt utan trösklar. Så man slipper snubbla på dessa när man har blivit helt rund under fötterna.

Mat 
K.O.F (Kött, Ost, Fett) till förrätt och kummel till huvudrätt tog lille plutten som den skymmel som han är. Fettet i den lilla bruken bestod av danskt ankfett. Var på lille plutten bredde på ordentligt och åt upp allt ankfett i ett ända nafs med en mycket stor aptit, och detta innan ens jag hade fått provsmaka det. Eftersom den kräsna lille plutten slög allt ankfettet i nafs. Måste det ha varit extremt gott. Kummeln var skör och fin, och helt klart upptill lille skymmels kräsna förnöjelse.

Jag gick direkt istället på (lam)köttet som alltid, och valde dem utvalda djurdelarna som serverades på planka till förrätt. Å för att fortsätta med att hålla huvudet högt utan något ankfett, så fick det bli högrev till huvudrätt. Dem utvalda djurdelarna var helt perfekta i min smak, och som jag hade förväntat mig samt är van vid att nafsa på. Högreven serverades direkt i stekpannan. Å den rödvinssåsen var absolut något av de godaste jag någonsin har smakat. Så kocken var extremt modig som vågade servera den i direkt i stekjärnet till mig, och nu med stor risk för att bli dödad för att bara komma över detta såsreceptet.

Till desserterna serverades även denna förtrollande solnedgång för att försöka dribbla bort oss efter all god mat och dryck. Men det gick inte att lura oss på desserterna med en vacker solnedgången.

Jag gick direkt på äkta skånska krossade kagor med citronsås som var helt superba och en uppfriskande upplevelse.

Lille plutten skulle ha sitt dagliga intag av choklad. Därför gick han för choklad med nötter och fikon. Men där fick han allt fikon i sin dubbla bemärkelse. För tyvärr serverades denna chokladdesserten allt för kall och blev därmed helt smaklös. Men efter att jag hade varmt upp både servitören och kocken riktigt ordentligt, så blev chokladdesserten också varm under tiden. Å då höll den helt klart kvalitetsmåttet.

Summerar man all maten. Blir det att alla rätter har något nytt spännande som sticker ut. Å där man får en helt ny smakupplevelse av något som man äter. Plus dem klarat av att höja varje rätt över den föra och detta rätt igenom hela vägen. Å till och med kaffet höll måttet och var både varmt samt helt färsk bryggt äkta Zoégas Skånerost!

Priser 
Så rent utsagt är priserna på maten uppåt ”*?!*”, och helt totalt felaktigt prissatta. Men detta borde jag verkligen inte skriv här. För om man väger ihop kvalité och priset, så skulle samtliga dessa maträtterna ha kostat mellan 25-100 kr mer på andra ställen som har samma nivå på sin kvalité av maträtterna.

- Ya-Ha! Hoppas inte att detta innebära att det blir en prishöjning enbart på grund av detta?

Summering 
Ett minus för den iskalla chokladdesserten som vi fick värma upp. Men svänger man ihop en smet av en helhetsbedömning, så blir det nästan en fem femma ändå totalt. Fram för allt för sin plånboksvänliga samt klausula stämningen och de trevliga bemötandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com