16 september 2015

Polisen kom inte till bengaleldning

Foto: Henrik Bellman/HIF

Lyssna: HIF: "Besvikna att polisen inte kom"

Det blev en rökig tillställning när HIF skulle provelda bengaler på Olympia i Helsingborg i går kväll men polisen uteblev.

Efter några knallar och ett rött ljussken fyllde ett kompakt rökmoln fotbollsarenan Olympia. Särskilt pyrointresserade, 34 speciellt utvalda, från supporterklubben hade bjudits in för att medverka i proveldningen längst fram på södra läktaren.

Det var i förra veckan som representanter från HIF, polis och räddningstjänsten i Helsingborg träffades för att diskutera problemet med pyroteknik under fotbollsmatcher. I går kväll kallade HIF till en proveldning av nödbloss på en avspärrad yta inne på Olympia. Men polisen dök aldrig upp.

– En besvikelse, säger Frederik Ericsson, arrangemangsansvarig på HIF.

Ville visa

Klubben vill visa att nödblossen, som egentligen är avsedda för nödställda till havs, är så säkra att de kan tillåtas användas inne på Olympia. Frågan är het inom svensk elitfotboll.

När det i förra veckan blev känt att både polisen och räddningstjänsten återigen tänker avslå HIF:s ansökan om att få använda pyroteknik i samband med en match reagerade generalsekreteraren för Föreningen Svensk elitfotboll, Mats Enguist. Han stöttar HIF i frågan och skrev ett syrligt brev till nationella samordnaren Agneta Blom, att det är "dags att agera", annars "lär den illegala förbränningen fortsätta i evighet". Men hon håller fast att nödbloss i stora folksamlingar är förbjudet enligt svensk lag och att klubbarna måste hitta lagliga alternativ och som inte innehåller hälsofarliga ämnen.

– Det är flera parametrar att ta hänsyn till än bara rökutvecklingen, säger Fredric Hermansson, förebyggandechef på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Polisen gör en egen utredning och väntas ta beslut inom kort.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com