27 januari 2020

Skånska kommuner planerar ändring – för att slippa Ebo

Moderaten Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Lyssna: Flera kommuner planerar att undantas från Ebo-lagen

En rad kommuner planerar att införa regler som gör att asylsökande som väljer att flytta dit förlorar dagersättningen från staten.

Det handlar om det som brukar kallas ebo-lagen, som ger asylsökande rätt att på egen hand ordna boende var de vill under asyltiden. Nyligen ändrades regelverket. Regeringen listade i höstas 32 kommuner, med socialt utsatta områden, som får göra undantag från lagen.

Kommunerna får peka ut områden där asylsökande – om de ändå flyttar dit – mister sin dagersättning. Förhoppningen är att på så sätt styra asylsökande mot andra områden för att integrationen blir bättre.

Men nu planerar en rad kommunledningar att undanta hela kommunerna från ebo-lagen. Landskrona har redan fattat beslut, säger liberalen Torkild Strandberg, som är kommunstyrelsens ordförande.

Andra kommuner som ännu inte beslutat, men planerar att göra likadant, är Kristianstad, Helsingborg och Katrineholm.

Ändringen av ebo-lagen bygger på en uppgörelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, och nu reagerar både Miljöpartiet och Centerpartiet på hur kommuner tänker tillämpa de nya reglerna. Ekot har sökt, men inte nått, migrationsminister Morgan Johansson för en kommentar.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com