13 november 2018

Otryggheten fortsatt hög i utsatta områden

Söder i Helsingborg, en stadsdel där den uppleva otryggheten enligt polisen är i särsklass högst både i Staden som i landet som helhet.

Lyssna: Polisen:"Man ska se vårt jobb långsiktigt"

Den upplevda otryggheten i Helsingborg minskar som helhet men är fortsatt hög i utsatta stadsdelar.

I snart 20 år har Helsingborgspolisen genomfört trygghetsmätningar bland invånarna. Men trots gemensamma krafttag från Staden och polisen för att förebygga brott och öka trygghet för de boende, har den upplevda otryggheten i staden som helhet, inte minskat mer än marginellt sedan i fjol då problemindexet låg på 2,78. I årets mätning landade det på 2,4.

Det är framförallt på Söder i Helsingborg som den uppleva otryggheten ligger rekordhögt med ett problemindexet på 4,15 mot 4,12 i fjol. Det är i särklass den högsta indexsiffran även om man jämför med landet för övrigt. Och även på Drottninghög, Fredriksdal och Dalhem ligger otryggheten kvar på en hög nivå, trots de stora insatser som görs där i samverkan mellan Staden och polis. Men polischef Sven Holgersson tycker inte att siffrorna riktigt speglar den bild som polisen möter exempelvis ute i Drottninghög.

-  Vårt arbete ska ses långsiktigt men visst kan man känna en liten besvikelse över statistiken, eftersom vi när vi är ute i området, märker att folk är oerhört positiva till vårt arbete.

Enligt trygghetsmätningen är den faktiska utsattheten däremot låg bland helsingborgarna. Hela 82 procent av de svarande i trygghetsenkäten uppger att de aldrig blivit utsatt för ett brott, en hög siffra som även stadens politiker vill ta fasta på.

- Som helhet förbättrar sig Helsingborg. Men vi har enskilda stadsdelar, utvecklingsområden som Drottninghög där man behöver se Stadens och polisens arbete i ett längre perspektiv. En stadsdelsförändring tar tid, säger Christian Orsing (M), ordförande stadsbyggnadsnämnden.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com