11 juli 2018

Isbrytaren i Helsingborg tar sikte på Svalbard

Caroline Leck, svensk forskningsledare på isbrytaren Oden.

Lyssna: Isbrytaren i Helsingborg tar sikte på Svalbard

Just nu ligger isbrytaren Oden för hamn i Helsingborg. Snart ska de ut på en lång expedition till Arktis. P4 Malmöhus var på plats och träffade den svenska forskaren Caroline Leck.

 - Just nu är känslan ett förväntansfullt kaos, för vi ska ju på en lång forskningsexpedition för att förhoppningsvis hitta nya pusselbitar i klimatforskningen, säger hon.  

Innan de ger sig av behöver de få upp all forskningsutrustning till skeppet. 

- För att göra om den här till forskningsplattform så sätter man upp ett flertal containers på fartyget, så att vi kan arbeta som om vi vore hemma på universitetet, säger Caroline Leck, svensk forskningsledare på isbrytaren Oden. 

Sedan väntar en lång resa.

40 forskare kommer åka i ungefär två månader för att få bättre kunskap om förutsättningarna för att isen skulle kunna frysa på igen, enligt Caroline Leck.

- Det tar sitt avstamp i att isen smälter i Arktis och det går väldigt fort, och det kopplar man till den klimatförändring som vi haft sedan slutet på 70-talet, säger hon.  

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com