6 juli 2018

Inget bevattningsförbud i sikte för västra Skåne

En person förbrukar i genomsnitt 140 liter vatten per dag.

Lyssna: vatten i väst längre

I Båstad råder bevattningsförbud men i övriga kommuner i västra Skåne är inget förbud på gång. Vattenbolaget Sydvatten uppmanar ändå till sparsamhet med vattnet.

– Det kommer inte att blir något bevattningsförbud i de 15 av 17 delägarkommuner som vi producerar vatten till, säger Marie Nordqvist, kommunikationschef på det kommunägda vattenbolaget Sydvatten men tillägger:

– Även om vår produktion fungerar nu, kan det finnas lokala variationer och begränsningar.

17 kommuner i västra Skåne är delägare i Sydvatten: Bjuv, Burlöv, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svalöv, Svedala, Vellinge och Ängelholm. I maj, när värmen först slog till, fick vattenverken svårt att hinna med i produktionen av vatten eftersom förbrukningen ökade.

– Maj var väldigt speciellt. Många använda så mycket vatten samtidigt under så lång tid. Men det var inte vattenbrist, utan produktionsbrist.

I maj uppmanades hushållen till besinning med sin vattenkonsumtion. Den rekommendationen gäller fortfarande.

– Vi använder i genomsnitt 140 liter per person och dag. Det skulle vi kunna minska på, och ändå ha en bra livskvalitet, säger Marie Nordqvist.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com