19 februari 2018

Så märker du om katten har salmonella

Lyssna: Specialist: Det är lite lurigt

Rekordmånga fall av salmonella hos katter har konstaterats hittills i år, jämfört med under samma period förra året. Men symptomen kan vara luriga att upptäcka.

– Hade vi tagit prover på en stor mängd friska katter så hade vi kunnat hitta salmonella hos några procent utan att de hade mått dåligt, säger Linda Toresson, specialist i internmedicin på Evidensia djursjukhus i Helsingborg. 

I helgen rapporterade P4 Uppland om att 677 fall av salmonella har rapporterats under årets första månader, en rejäl ökning från förra året. Men i Skåne har inte ökningen varit lika tydlig. 

– Vi har inte sett en lika stor topp som man har konstaterats från Uppsalaregionen, men vi har nog lite fler fall än vanliga fall. 

Många katter som insjuknar drabbas av klassiska sjukdomssymptom. 

– Det vanligaste är att de får feber och slutar äta, det kan också få diarré och det kan också utvecklas till blodförgiftning, men det är inte det vanligaste. 

Hur farligt är det, kan katten dö? 

– Det kan hända, men det är väldigt sällsynt. Oftast så blir det bra med behandling.

Att söka vård vid misstankar om att katten har insjuknat är viktigt, det är inte alltid är katterna som får svårast symtom. 

– Människor är väldigt mer känsliga än katterna, så handhygien är superviktigt, både när man ska hantera fågelbordet och när man gjort rent kattlådan.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com