14 juli 2017

7 000 Jehovas vittnen intar Helsingborg

Hans Jonasson, Melia Eckley och Rebecka Rundström är tre Jehovas vittnen som är taggade inför helgens sammankomst.

Lyssna: "Det största multikulturella evenemanget i Helsingborgs historia"

”Ge inte upp” är temat när vittnen från hela världen förs samman på Helsingborg arena till helgen.

Jehovas vittnen bildades på 1870-talet och har 8,3 medlemmar världen över, varav drygt 23 000 i Sverige. Varje år hålls tre sammankomster då vittnena samlas för att umgås och utveckla sin tro och i år står Helsingborg värd för evenemanget. 

– Förhoppningen är att vi ska känna oss uppmuntrade och sporrade att fortsätta tjäna Jehova troget, säger Hans Jonasson, mediaansvarig och ”äldste broder” i Helsingborg Pålsjö församling.

På schemat står bland annat bibelundervisning och filmvisning av ”Lots hustru”. Föreläsningarna hålls förutom på svenska även på engelska, kinesiska och persiska. Enligt Hans Jonasson kommer över 50 nationaliteter finnas på plats under helgen.

– Det är det största multikulturella evenemanget i Helsingborgs historia, säger äldste brodern.

Jehovas vittnen betecknas ibland som en sekt, delvis på grund av att man har begränsat samröre med institutioner utanför organisationen. Medlemmarna grundar sin tro på "Nya världens översättning av Heliga skrift" och styrs av den ledande kretsen i Brooklyn, USA.

Trossamfundet har flera gånger ansökt om statsbidrag från regeringen, men nekats med motiveringen att vittnena inte tar emot blodtransfusioner eller röstar i politiska val. Förvaltningsdomstolen har dock upphävt besluten, senaste i februari i år, och frågan ligger återigen på regeringens bord. 

Pernilla Liedgren är docent i socialt arbete vid Mälardalens Folkhögskola och har skrivit sin avhandling om Jehovas vittnen.

– Utifrån Jehovas vittnens eget perspektiv är det rätt märkligt att man söker statsbidrag då man säger sig inte vara utav den här världen, säger Liedgren.

Hans Jonasson menar däremot att det inte är en fråga om pengar utan om att bli diskriminerad som religion.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com